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Question

The scope of DORA includes (Article 2(1)(k) “managers of alternative investment funds”.
Such an entity is defined in Article 3(44) as “... a manager of alternative investment funds as
defined in Article 4(1), point (b), of Directive 2011/61/EU". It is noted that the definition does
not extend to the need to be authorised or registered under Directive 2011/61/EU. As such
this can be read as meaning that all managers (regardless of their jurisdiction) of alternative
investment funds could potentially fall within scope of DORA.

ESMA QA 2107 clarifies that a financial entity in the EU is subject DORA and that DORA
does not directly apply to a non-EU entity providing services to an EU financial entity —
although DORA may apply indirectly to the non-EU entity given that the “EU financial entity is



https://www.esma.europa.eu/publications-data/questions-answers/2310

expected to validate that the non-EU third-party provider does not prevent it to be compliant
with DORA”.

Does the same principle apply to non-EU AlIFMs that manage AlFs (regardless of where
those AlFs are established) which have investors based in the EU i.e. DORA will not directly
apply to such non-EU AIFMs, but may apply indirectly if such investors are financial entities
in the EU who are directly subject to DORA?




