
ESMA_QA_2227
Submission Date

02/07/2024

Status: Answer Published

Additional Information

Level 1 Regulation
Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFMD) Directive 2011/61/EU

Topic
Capital requirements

Additional Legal Reference
Directive 2009/65/EC of the European Parliament and of the Council (UCITS)

Subject Matter
Initial capital and additional own funds

Question
Are internally managed AIFs and self-managed UCITS investment companies required to
maintain initial capital and additional own funds, respectively, pursuant to Article 9 of AIFMD



and Articles 7 and 29 of the UCITS Directive, that are kept separate from the collective
investment undertaking’s assets, meaning that the initial capital and the additional own fund
should not be included in the fund’s net asset value (NAV)?
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Yes. Internally managed AIFs and self-managed UCITS investment companies shall adopt

procedures and systems to ensure compliance at all times with the requirements related to

own funds under the UCITS and AIFM Directives. 

As explained in recital 23 of AIFMD, minimum capital requirements imposed on AIFMs

pursuant to Article 9 aim to “ensure the continuity and the regularity of the management of

AIFs provided by an AIFM and to cover the potential exposure of AIFMs to professional

liability in respect of all their activities”. Article 11(c) of AIFMD provides that the competent

authorities of the home Member State of the AIFM may withdraw the authorisation issued to

an AIFM where that AIFM no longer meets the conditions under which authorisation was

granted, including as regards own funds. Recital 9 and Article 29 of the UCITS Directive

mirror AIFMD requirements. 

Article 31 of the UCITS Directive and Article 18 of AIFMD demonstrate the differences in

affectation and purpose between an investment company’s own funds and its assets, as they

require investment companies to have adequate internal control mechanisms, including rules

for the holding or management of investments in financial instruments in order to invest their

own funds, which should be separate from assets of the investment company that should be

invested according to the instruments of incorporation and the investment policy of that

investment company. 



As a result, an investment company’s own funds should be neither invested in accordance

with the funds’ investment strategy nor distributed to the redeeming investors, but instead

they should be preserved to cover exposures from the investment company’s professional

liability and they should always remain within the limits of the minimum capital requirements. 

On the contrary, the assets of UCITS and AIFs should be invested according to the UCITS’

or AIF’s investment policy and objectives (Article 4(1)(a), 18(1) of AIFMD, Article 60(2) of

Commission Delegated Regulation 231/2013, Article 1(2)(a), 5(2), 51(2) and 30 of UCITS D,

Article 9(2) of Commission Directive 2010/43/EU).

 

The answers clarify provisions already contained in the applicable legislation. They do not

extend in any way the rights and obligations deriving from such legislation nor do they

introduce any additional requirements for the concerned operators and competent authorities.

The answers are merely intended to assist natural or legal persons, including competent

authorities and Union institutions and bodies in clarifying the application or implementation of

the relevant legal provisions. Only the Court of Justice of the European Union is competent to

authoritatively interpret Union law. The views expressed in the internal Commission Decision

cannot prejudge the position that the European Commission might take before the Union and

national courts.


