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Question
Where a manager applies an additional reference indicator to the performance fee model
(e.g.: a hurdle rate on top of the High-Water Mark model or the benchmark model), should



the minimum performance reference period be applied to the additional reference indicator?

ESMA Answer

24-05-2024

Original language

The minimum performance reference period in accordance with paragraph 40-42 of the

Guidelines should be applied to the performance fee model. However, the manager is not

required to apply the minimum performance reference period to the additional reference

indicator, considering that (a) the final combination (i.e.: the performance fee model plus the

additional reference indicator) does not result in increased fees for investors compared to the

use of the performance fee model alone and (b) the performance fee model (excluding the

additional reference indicator) is consistent with the fund’s investment objectives, strategy

and policy, in line with Guideline 2. In line with paragraph 46 of guidelines, appropriate

disclosure should be provided in the prospectus.


