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Question
May crypto-asset service providers (CASPs) designate persons or entities to provide crypto-
asset services on their behalf as agents (similarly to the tied agent regime under MiFID II),
where such person or entity is not an authorised CASP?
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Answer provided by the European Commission

Article 59 of MiCA stipulates that a person shall not provide crypto-asset services, within the

EU, unless that person is either authorised as CASP, or a certain financial entity fulfilling the

notification criteria according to Article 60 of MiCA. There is no provision in MiCA that would

allow a CASP to designate agents (third parties) for the purposes of receiving orders from

clients or potential clients and transmitting them or providing advice in respect of crypto-

assets and services offered by that CASP. MiCA therefore, does not provide a regulatory

framework for agents acting on behalf of CASPs. Consequently, a CASP cannot designate

agents in order to provide crypto-asset services on behalf of the CASP concerned. If a CASP

appoints an agent, the agent needs to be a CASP itself.

Disclaimer: 

The answers clarify provisions already contained in the applicable legislation. They do not extend in any
way the rights and obligations deriving from such legislation nor do they introduce any additional
requirements for the concerned operators and competent authorities. The answers are merely intended
to assist natural or legal persons, including competent authorities and Union institutions and bodies in
clarifying the application or implementation of the relevant legal provisions. Only the Court of Justice of
the European Union is competent to authoritatively interpret Union law. The views expressed in the
internal Commission Decision cannot prejudge the position that the European Commission might take
before the Union and national courts.


