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Question

If a structured deposit has only one variable affecting the return received on maturity (the
agreed term), and has an exit fee that is either a fixed sum, a fixed sum for each month
remaining until maturity (the agreed term) or a percentage of the original sum invested,
would it still be considered a non-complex financial instrument, in accordance with point (v)
of Article 25(4)(a) of MiFID ll, if the client is entitled to receive the positive market value of the
underlying option, if any, if the client exits prematurely, e.g. in the event of unforeseen
liquidity requirement? If the structured deposit is exited prematurely, and not on the agreed
upon maturity date, the market value of the underlying option will depend on more than one
variable, i.e. the underlying index, the volatility of the index, time to maturity.




