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Question

How should the following provision in Art. 3(1)(b) of DLTR (on the admissibility of bonds and
other forms of securitised debt) be understood: “[...] excluding those that embed a derivative
or incorporate a structure which makes it difficult for the client to understand the risk involved

[.]?
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Original language

Recital 23 of DLTPR sets out that the reason for the limitation in the types of instruments
eligible for admission to trading or recording on a DLT market infrastructure is to strike a
balance between allowing innovation and experimentation in a sound regulatory environment
and preserving investor protection, market integrity and financial stability.

The recital links this limitation in the scope of eligible instruments to the scope of instruments
covered by the execution-only exemption set out in Article 25(4) of Directive 2014/65/EU.

Article 3(1) of DLTPR lays down some further limitations with regard to the eligible financial
instruments as compared to the scope of said Article 25(4). Nevertheless, based on recital 23
of DLTPR and by broadly reflecting the wording of the said Article 25(4), Article 3(1) DLTPR
ought to be interpreted in light of the scope of the execution-only exemption, including the
guoted provision of Article 3(1)(b).

Whether a particular instrument qualifies under Article 3(1)(b) DLTPR should be determined
on a case-by-case basis taking into account all the characteristics of the financial instrument
as well as supervisory practice in the context of the scope limitations applicable to the
execution-only exemption. To ensure ex ante legal clarity on the scope of eligible financial
instruments under Article 3 of DLTPR, national competent authorities should make sure, to
the extent possible, that such practice is made public or available to prospective applicants to
the DLT Pilot Regime so that they can determine what financial instruments may be admitted
to or recorded on DLT market infrastructures.

Disclaimer in relation to the answers provided by the European Commission in accordance with
Article 16b(5) of the ESMA Regulation: these answers clarify provisions already contained in the
applicable legislation. They do not extend in any way the rights and obligations deriving from such
legislation nor do they introduce any additional requirements for the concerned operators and competent
authorities. The answers are merely intended to assist natural or legal persons, including competent
authorities and Union institutions and bodies in clarifying the application or implementation of the relevant
legal provisions. Only the Court of Justice of the European Union is competent to authoritatively interpret
Union law. The views expressed in the internal Commission Decision cannot prejudge the position that
the European Commission might take before the Union and national courts.



