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Question



* At the end of the UK’s transition period for leaving the EU, the choice of a home Member
State under the Transparency Directive will consist of the EU27 Member States and the
three EEA EFTA States Iceland, Liechtenstein and Norway.

After the end of the UK’s transition period for leaving the EU (1 January 2021), under the
Transparency Directive (TD) which obligations does an issuer which currently has the UK as
its home Member State and is admitted to trading on one or more regulated markets in EU27
/ EEA EFTA have in relation to disclosing its choice of a new home Member State?
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After the end of the UK’s transition period for leaving the EU, an issuer which currently has

the UK as its TD home Member State and is admitted to trading on one or several regulated

markets in EU27 / EEA EFTA, must determine its TD home Member State according to the

rules laid down in TD Article 2(1)(i). The issuer is required to disclose its new home Member

State in accordance with TD Articles 20 and 21 and additionally to disclose its home Member

State to:

the competent authority of the Member State where it has its registered office, where

applicable;

the competent authority of the home Member State; and 

the competent authorities of all host Member States.

To facilitate a timely transfer of supervisory tasks from the UK to the new home Member

State, ESMA considers that it would be beneficial if issuers would choose and disclose their

new home Member State under the TD without delay after the end of the UK’s transition

period. In case the issuer does not disclose its new home Member State within a period of

three months after the end of the transition period, i.e. by 31 March 2021, based on TD



Article 2(1)(i)(iii), third paragraph, ESMA is of the view that the Member State where the

issuer’s securities are admitted to trading on a regulated market should be considered its

home Member State. Where the issuer’s securities are admitted to trading on regulated

markets situated or operating within more than one Member State, ESMA is of the view that

those Member States should be considered the issuer’s home Member States until a

subsequent choice of a single home Member State has been made and disclosed by the

issuer.


