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Question
Many issuers use service providers for the dissemination of regulated information. In some
Member States, these service providers are required to be approved by the competent




authority, whereas in other Member States such authorisation is not required.

Article 12 of the L2D sets the minimum standards for the dissemination of regulated
information in order to “ensure that investors, even if situated in a Member State other than
that of the issuer, have equal access to regulated information” (first sentence of recital 16 of
the L2D). Pursuant to Article 12(4) of the L2D “the issuer (...) shall not be responsible for
systemic errors or shortcomings in the media to which the regulated information has been
communicated.”

When the issuer uses a service provider for dissemination of regulated information, will the
service provider be covered by the definition of media? If not, what kind of recovery
procedures for system failures should a service provider have in order to ensure the
dissemination of regulated information in a manner ensuring fast access to such information
on a non-discriminatory basis as required by article 21(1) of the TD?
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The second sentence of recital 16 of the L2D states: "Issuers should ensure that those
minimum standards [for the dissemination of regulated information] are met, whether by
disseminating the regulated information by themselves or by entrusting a third party to do so
on their behalf." Therefore, a service provider cannot be considered being covered by the
exemption of Article 12(4) of the L2D.

Dissemination of regulated information may take place through different ways including
entrusting services providers to do so. ESMA considers that issuers are ultimately legally
responsible for ensuring that the requirements of Article 21 of the TD are met. Therefore,
issuers’ responsibilities in relation to dissemination of regulated information are only fulfilled
when information reaches the media, even if a service provider is used to do so.[1] The
responsibility under the TD remains within the issuer regardless of any contractual obligation



and/or responsibilities that may derive from the contract between the issuer and the service
provider.

In its Level 2 Advice (ref. CESR/05-407) ESMA has set out standards for issuers using a
service provider. ESMA considers that whenever issuers make use of service providers to
meet their obligations under Article 21 of the TD, the issuers should ensure that the service
provider meets the requirements set out in paragraphs 47-59 of the Level 2 Advice. Pursuant
to these standards, the recovery service of a service provider must be available during the
operational hours of the service provider (i.e. 24 hours a day, seven days a week) in order to
ensure the timely receipt and dissemination of regulated information to media.

[1] Paragraph 9 of CESR's advice (ref. CESR/05-407).



