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Question
Shall the owners of a joint investors account (an account for two persons that are considered
co-owners of the securities contained in the joint account), in order to calculate their



thresholds, aggregate the proportion of voting rights attached to their personal accounts to
the proportion of voting rights attached to the shares of the joint account? How do these
persons notify their participation to the joint account?
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ESMA notes that legal implications of a joint account vary among Member States, since the

issue is also linked with national civil law. Therefore, there are different requirements in the

Member States, such as:

a)    voting rights held in a joint account have to be aggregated to voting rights held in

individual accounts in full and both owners of the joint account are to disclose their holdings

in full;

b)    the notification requirement depends on the terms of the account or agreements relating

to the use of voting rights; or

c)    holdings in joint account are aggregated to voting rights held in individual account only in

proportion to the ownership.

In any case, attention has to be paid to whether the owners of the joint account have

adopted, by concerted exercise of voting rights, a lasting common policy towards the

management of the issuer in question (Art. 10 (a) of the TD).

Whenever an obligation to notify holdings arises, the person(s) making the notification should

distinguish the holdings in the notification.

 


