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Calibration of confidence interval for CCP margin requirements

Question
We would appreciate to clarify the two issues referred below in the context of the calibration
of the confidence interval for CCP margin requirements.

Q1. Article 24(1) of Commission Delegated Regulation (EU) No 153/2013 (RTS on CCP
requirements) sets out the minimum confidence intervals for the calculation of the initial
margins of a CCP to 99,5% for OTC derivatives and 99% for financial instruments other than
OTC derivatives. Can a CCP rely on the back testing performance of its margin model as
sole proof of compliance with Article 41 of EMIR and Article 24 of the RTS on CCP
requirements?

Q2. If a margin model has several components, does each component need to be calibrated
to the confidence interval set out under Article 24 of the RTS on CCP requirements?

ESMA Answer

03-01-2025

Original language

A1. No. Article 41 of EMIR, and the related Article 24 of the RTS on CCP requirements,

contain several requirements on CCPs, including to impose, call and collect margins, to

specify what the margin requirements shall cover, as well as to list what the adopted models

and parameters shall capture.

Pursuant to Article 41 of EMIR and Article 24 of the RTS on CCP requirements, the CCP

must calculate forward-looking initial margin requirements using a margin model designed to

anticipate potential future exposure ex-ante to meet at least the required confidence interval.

To note that Article 41 and the related Article 24 of the RTS on CCP requirements establish

that a CCP shall calculate the initial margins to cover the potential exposures arising from

market movements for each financial instrument that is collateralised on a product basis, over

the time period defined in Article 25 of the RTS on CCP requirements and assuming a time



horizon for the liquidation of the position as defined in Article 26, respecting at least the

confidence intervals of 99,5% for OTC derivatives and 99 % for other financial instruments.

Furthermore, according to Article 47(1) of the RTS on CCP requirements, a CCP shall

conduct a comprehensive validation of its models, methodologies and liquidity risk

management framework. In the context of such comprehensive validation and in accordance

with Article 47(3) of the RTS on CCP requirements, a CCP must ensure (inter alia) the

conceptual soundness of its models. To do so, the CCP must ensure that the method applied

for calibration is consistent with the model to which it is applied.

Hence, relying solely on back testing as sole proof of compliance with Article 41 of EMIR, and

the related Articles of the RTS on CCP requirements (including in particular Article 24) would

not be sufficient as the requirements are wider in scope and cover several aspects as noted

above. In addition, and more importantly, the results/outcome of applying the back-testing

model(s) is limited and does not provide assurance of the model's future performance.

Therefore, it would not be sufficient to comply with Article 41 and the related Articles under

the RTS of CCP requirements. In other words, there needs to be an overall sound and

detailed explanation as to what the expected results/outcome of the application of the model

would be and evidence how the model is envisaged to meet the requirements, including the

required confidence interval in the future.

Example: Where a CCP relies on the computation of initial margins on a parametric

distribution with very fat tails, calibrated to a 98% confidence interval, the model may

generate initial margins levels higher than the 98% quantile of the empirical distribution of

observed returns, and may result in a 99% back test performance. However, such model

could not be considered as sound where the outcome of the model is not consistent with the

input parameters. In addition, such a model provides no indication of how future margin

requirements will continue to meet the requirements under Article 41, including confidence

intervals.

A2. Where the initial margin model consists of a number of components that need to be used

together to capture the price movements of a cleared product, and where the results of the

risks covered by these components of tradable risk factors cannot be isolated, then such

individual components should not be calibrated separately to meet a confidence interval

according to Article 24 of the RTS on CCP requirements. For the avoidance of doubt, the

total assessed margin requirements shall meet the required confidence interval set out in

Article 24 of the RTS of Requirements, as explained under Question 1.

However, where a margin model decomposes the computation of the initial margin in a way

that isolates tradable risk factors using trading strategies, each tradable risk factor needs to



be calibrated at the appropriate confidence interval.

Example: If a CCP decomposes interest rate risk in risk factors such as level and curve, and

since such risk factors can be isolated respectively by an outright 5Y swap and a unit

portfolio with long 5Y and short 10Y swaps, each of level and curve risk factor must be

calibrated at 99.5%.

Disclaimer in relation to the answers provided by the European Commission in

accordance with Article 16b(5) of the ESMA Regulation

The answers clarify provisions already contained in the applicable legislation. They do not

extend in any way the rights and obligations deriving from such legislation nor do they

introduce any additional requirements for the concerned operators and competent authorities.

The answers are merely intended to assist natural or legal persons, including competent

authorities and Union institutions and bodies in clarifying the application or implementation of

the relevant legal provisions. Only the Court of Justice of the European Union is competent to

authoritatively interpret Union law. The views expressed in the internal Commission Decision

cannot prejudge the position that the European Commission might take before the Union and

national courts.

 


