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Question
When calculating remuneration for small closely held company where the majority owner is
also an employee, a member of management and the board, should the dividends he/she
earns from his/her shares in the company be added to remuneration?
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Original language

Answer provided by the European Commission

Art 2(5) of Commission Delegated Regulation (EU) 2017/565 defines remuneration as “all

forms of payments or financial or non-financial benefits provided directly or indirectly by firms

to relevant persons in the provision of investment or ancillary services to clients”.

Art 27 of Commission Delegated Regulation (EU) 2017/565 stipulates that the remuneration

policies and practices of the firm is applicable “to all relevant persons with an impact, directly

or indirectly, on investment and ancillary services provided by the investment firm or on its

corporate behaviour, regardless of the type of clients, to the extent that the remuneration of

such persons and similar incentives may create a conflict of interest that encourages them to

act against the interests of any of the firm's clients.”

In the case of a closely held company that provides investment service to clients, where a

person, being a majority shareholder, also cumulates different functions involving important

decision-making, notably those of a manager and member of the board, the risk of conflict of

interest or impact on the corporate behaviour can be considered as high since the payment

of dividends may incentivise this person to consider and give preference to his/her own

interest over the company’s client interests. Therefore, in that context, the payment of such

dividends is to be considered as a ‘remuneration’ defined under Article 2(5) of Commission

Delegated Regulation (EU) 2017/565 which triggers the requirements under article 27 of

Commission Delegated Regulation (EU) 2017/565 on remuneration policies and practices.



By analogy, in Case C-352/20, the Court ruled that “a dividend policy of a fund manager may

fall within the scope of the provisions of the Directives regarding remuneration where the

payment policy of those dividends is such as to induce those employees to take excessive

risks which are detrimental to the interests of the UCITS or AIFs managed by that company

and to the interests of their investors and is capable of facilitating the circumvention of the

requirements flowing from those provisions.
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