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Question

Could a short sale on sovereign debt be considered covered by a repo contract executed in
the days following the short sale but with the same settlement date as the short sale (e.g. a
spot next repo for a T+3 cash sale)?
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Original language

[ESMA70-145-408 SSR Q&A, Q&A 10.8]

Yes, it is possible to cover a short sale by entering into a repo contract afterwards provided
that:

1/ prior to the short sale, the short seller entered into one of the arrangements with a third
party under Article 13(1)(c) of the Regulation and Article 7 of the ITS (e.g. obtained an “easy
to purchase sovereign debt confirmation” according to Article 7(5));

2/ the repo contract has an earlier or the same settlement date as the short sale, so that the
delivery of the relevant sovereign debt can be effected when it is due.



