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Question
Under Article 3(3) of the Regulation and Annex II Part 1.3 & 2.4 of the DR, firms need only to
look-through indices, baskets and ETFs to the extent that doing so is reasonable having
regard to publicly available information. How should this condition be understood?
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ESMA understands “publicly available information” on an index, basket of securities or ETF

composition as information which is easy to access on the market operator’s or issuer’s

website and which is obtainable free of charge. Such information, notably on indices, is

generally available free of charge when provided with a certain delay.

ESMA is aware that the provision of a real time index, basket or ETF’s composition is likely to

be charged. However, it should be recalled that there is no requirement under the Regulation

to obtain information on the composition of the above on a real time basis. ESMA considers

that market participants should strive to use the most recent publicly available information for

look-through purposes.

ESMA would like to specify that “acting reasonably” relates only to obtaining information

about the composition and not to how investors process that information for conducting the

calculation of the net short position. The Regulation is straightforward and requires that the

index weighting, the composition of the basket of securities and the interests held in ETFs

are considered and used in this calculation including when such information could not be

integrated as such in the firm’s monitoring system.


