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Question
In connection with an investment firm providing investment advice on an independent basis
or portfolio management services, what is, with a perspective on Chapter II of the
implementing directive,the legal status of a fee, commission or monetary benefit, after it has
been received by an investment firm from a third party or a person acting on behalf of a third



party as an inducement, and prior to it being transferred in full by the investment firm to the
client?
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[ESMA 35-43-349 MiFID II Q&As on Investor protection Ch. 12, question 2]

Article 12(1) of the MiFID II Delegated Directive requires that all fees, commissions or any

monetary benefits received from a third party, or person acting on behalf of a third party, in

relation to the provision of independent investment advice or portfolio management shall be

transferred in full to the client. Once it is received by an investment firm from a third party or a

person acting on behalf of a third party, and prior to the transfer to the client, the fee,

commission or monetary benefit should be considered a liability of the investment firm, which

is subject to the obligation in Article 12(1) of the MiFID II Delegated Directive to return the

money to the client “as soon as reasonably possible after receipt”.  

The terms of business and/or contractual arrangements in place between the investment firm

and a client should document how inducements are treated by the investment firm, including

how the regulatory obligation to transfer such money to a client is discharged and the status

of fees, commissions or monetary fees in case of insolvency. Such arrangements should

provide for the transfer of the inducement by transferring to a client asset account, if the client

holds a client asset account with the investment firm, or provide for some other means, such

as, by cheque or bank transfer to the client’s account held externally. In any event, an

investment firm must have systems and controls in place to transfer the money to the client

as soon as reasonably possible after receipt. As set out in Recital 74 of MiFID II, an

investment firm is not permitted to offset the inducement from any fees owed by the client to

the firm. 


