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Markets in Financial Instruments Directive II (MiFID II) Directive 2014/65/EU- Investor
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Topic
Reporting to clients

Subject Matter
Post-sale reporting

Question
When reporting to clients information required under Articles 62(1) and 62(2) of the MiFID II
Delegated Regulation, can firms agree with clients to assess the depreciation of the overall
value of the client’s portfolio, or of leveraged financial instruments or contingent liability
transactions included in a client’s account, on a threshold higher than the “10% and



thereafter at multiples of 10%”?

ESMA Answer

03-10-2017

Original language

[ESMA 35-43-349 MiFID II Q&As on Investor protection Ch. 8, question 9]

No. The requirements set out in Article 62 of the MiFID II Delegated Regulation do not allow

firms to agree with clients to assess the depreciation on a threshold higher (e.g. 15%) than

that set out in Article 62 of the MiFID II Delegated Regulation. 


