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Question
Article 38(1) of the MiFID II Delegated Regulation applies to “investment firms which provide
advice on corporate finance strategy as set out in Section B(3) of Annex I of MIFID II and
provide the service of underwriting or placing of financial instruments”. Does this Article apply
to?investment firms acting as a manager or a member of the syndicate for a specific



offering?
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[ESMA 35-43-349 MiFID II Q&As on Investor protection Ch. 6, question 4]

The activities of investment firms acting as a manager or member of the syndicate for a

specific offering do not generally imply the provision of advice on corporate finance strategy.

When no advice on corporate finance strategy is provided to the issuer client, provisions of

Article 38(1) of the MiFID II Delegated Regulation are not to be applied. If, however, advice

on corporate finance strategy is provided to the issuer client alongside the service of

underwriting and placing, provisions in Article 38(1) will apply. In all circumstances, all other

relevant requirements in the MiFID II Delegated Regulation related to underwriting and

placing activity remain applicable. 


