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Question
An investment firm only offers financial instruments issued or provided by the investment firm
itself or by entities having close links with the investment firm. On a look-through basis, the
financial instruments offered (for example, investment funds, wrappers) allow the investor to
indirectly invest in financial instruments issued by entities who do not have close links with



the investment firm.

Can such investment firm hold itself out as providing investment advice on an independent
basis?
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Original language

[ESMA 35-43-349 MiFID II Q&As on Investor protection Ch 5, question 2]

No. In accordance with Article 24(7) of MiFID II, a firm can hold itself out as providing

investment advice on an independent basis only if that investment firm assesses “a sufficient

range of financial instruments available on the market which must be sufficiently diverse with

regard to their type and issuers or product providers to ensure that the client’s investment

objectives can be suitably met and must not be limited to financial instruments issued or

provided by: (i) the investment firm itself or by entities having close links with the investment

firm; or (ii) other entities with which the investment firm has such close legal or economic

relationships, such as contractual relationships, as to pose a risk of impairing the

independent basis of the advice provided”. When determining the range of financial

instruments assessed, an investment firm providing investment advice must consider the

financial instruments (directly) offered by the investment firm. 


