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Question
Are securities financing transactions (SFTs) in scope of the MiFID II requirements for order
record keeping, as outlined in Article 16(6) of MiFID II and further specified in Section 8 of
the MiFID II Delegated Regulation?
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[ESMA 35-43-349 MiFID II Q&As on Investor protection, Ch. 4, question 2]

Yes. Article 16(6) of MiFID II states that firms “shall arrange for records to be kept of all

services, activities and transactions undertaken by it which shall be sufficient to enable the

competent authority to fulfil its supervisory tasks and to perform the enforcement actions

under this Directive, Regulation (EU) No 600/2014, Directive 2014/57/EU and Regulation

(EU) No 596/2014 […]”. Article 16(6) has a general application and does not provide for

exclusions of particular types of transactions. SFTs are therefore inside the scope of the

MiFID II record keeping requirements.  


