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Organized Trading facilities OTFs - Liquidity of sovereign debt instruments

Question
The operator of an OTF may engage in dealing on own account other than matched-principal
trading only with regard to sovereign debt instruments that do not have a liquid market.
(Article 20(3) of MiFID II. How should the liquidity of sovereign debt instruments be
assessed?
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[ESMA 70-872942901-38 MiFID II MiFIR market structures Q&A, Q&A 5.13]

ESMA notes that RTS 2 sets out how to determine whether a financial instrument has a liquid

market.

Although RTS 2 was developed for the sole purpose of further specifying the MiFIR pre-trade

and post-trade transparency obligations for trading venues and investment firms, ESMA

considers that the methodology and criteria set out in RTS 2 for assessing whether a

sovereign bond has a liquid market are also relevant, and should serve as a reference, for

the purpose of Article 20(3) of MiFID II.


