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Question
Article 1(1)(b) of RTS 14 requires disaggregation by country of issue for shares. How should
“country of issue” be interpreted? Is this also required for non-EU countries?
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18-11-2016

Original language

[ESMA 70-872942901-38 MiFID II MiFIR market structures Q&A, Q&A 2.3]

Country of issue should be interpreted as the home Member State of the issuer, as defined in

Article 2(1)(i) of the Transparency Directive[1], including where the issuer is incorporated in a

third country.

[1] Directive 2004/109/EC of the European Parliament and of the Council of 15 December

2004 on the harmonisation of transparency requirements in relation to information about

issuers whose securities are admitted to trading on a regulated market and amending

Directive 2001/34/EC.


