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Markets in Financial Instruments Regulation (MiFIR) Regulation (EU) No 600/2014-
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Topic
Non-equity transparency

Subject Matter
Scope of Article 9(1)(c) of MiFIR

Question
What types of derivatives can benefit from the pre-trade transparency waiver provided under
Article 9(1)(c) of MiFIR?




ESMA Answer

16-10-2024

Original language

OTC derivatives specified in Article 8a(2) of MiFIR that are both (i) not subject to the trading
obligation as referred to in Article 28 of MiFIR and (ii) for which there is not a liquid

market and other derivatives for which there is not a liquid market can benefit from the pre-
trade transparency waiver set out under Article 9(1)(c) of MiFIR.

04-10-2018

Original language

[ESMA 70-872942901-35 MIFIR transparency Q&A, Q&A 4.14]

Only-OTC derivatives specified in Article 8a(2) of MiFIR that are both (i) not subject to the
trading obligation as referred to specified in Article 28 of MiFIR and (ii) for which there is not
a liquid market and other derivatives for which there is not a liquid market can benefit
from the pre-trade transparency waiver set out under Article 9(1)(c) of MiFIR.



