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Subject Matter
Pre-trade transparency- RFQ system

Question
a) When should the operator of an RFQ system provide pre-trade transparency?
b) Which quotes should be made public in a RFQ system?
c) Can an RFQ system be construed as a two-step process where (i) an RFQ is initiated and
quotes are received in response to that RFQ, and (ii) the transactions are ultimately executed
following a bilateral confirmation with one of the respondents?
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(a) Trading venues trading equity instruments are responsible for designing their RFQ

systems in compliance with the pre-trade transparency requirements defined in MiFIR and

specified in Annex I of RTS 1. The arrangements used may differ depending on the approach

chosen by individual trading venues. Such approaches might include arrangements where

trading interests become executable after a pre-defined period of time but would, in any

circumstances, require the indications of interest to be disclosed no later than when they

become actionable and in any case before the conclusion of a transaction. However, the

conclusion of a transaction is not a condition for the publication of pre-trade transparency.

Therefore, pre-trade transparency should also apply where a quote provided on request,

including actionable indications of interest, is not acted upon.

The disclosure of the pre-trade quotes or actionable indications of interest only at the time of

execution would not be consistent with the obligations set in Annex I of RTS 1.



(b) A quote received in response to an RFQ that contains all the necessary information to

agree on a trade and therefore complies with the definition of an actionable indication of

interest as defined in Article 2(1)(33) of MiFIR should be made pre-trade transparent. The

requirement within Annex I of RTS 1 that quotes should be made public “no later than when

they become executable” is simply meant to ensure that all quotes are treated equally for the

purpose of pre-trade transparency and can be published all at the same time. In any case the

concept of executable quotes should not be interpreted in a way that would preclude quotes

that qualify as A-IOIs to be made pre-trade transparent.

(c) No, Annex I of RTS 1 defines RFQ systems as systems “where a quote or quotes are

provided in response to a request for quote submitted by one or more members or

participants. The quote is executable exclusively by the requesting member or participant.

The requesting member or participant may conclude a transaction by accepting the quote or

quotes provided to it on request”. Therefore, the definition does not foresee the possibility to

privately negotiate with one RFQ respondent to agree on the final div of the transaction. If

such a bilateral negotiation is necessary it should be considered as a separate trading

process outside the initial RFQ session.
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(a) Trading venues trading equity instruments are responsible for designing their RFQ

systems in compliance with the pre-trade transparency requirements defined in MiFIR and

specified in Annex I of RTS 1 and RTS 2. The arrangements used may differ depending on

the approach chosen by individual trading venues. Such approaches might include

arrangements where trading interests become executable after a pre-defined period of time

but would, in any circumstances, require the indications of interest to be disclosed no later

than when they become actionable and in any case before the conclusion of a transaction.

However, the conclusion of a transaction is not a condition for the publication of pre-trade

transparency. Therefore, pre-trade transparency should also apply where a quote provided

on request, including actionable indications of interest, is not acted upon.



The disclosure of the pre-trade quotes or actionable indications of interest only at the time of

execution would not be consistent with the obligations set in Annex I of RTS 1 and 2.

(b) A quote received in response to an RFQ that contains all the necessary information to

agree on a trade and therefore complies with the definition of an actionable indication of

interest as defined in Article 2(1)(33) of MiFIR should be made pre-trade transparent. The

requirement within Annex I of RTS 1 and RTS 2 that quotes should be made public “no later

than when they become executable” is simply meant to ensure that all quotes are treated

equally for the purpose of pre-trade transparency and can be published all at the same time.

In any case the concept of executable quotes should not be interpreted in a way that would

preclude quotes that qualify as A-IOIs to be made pre-trade transparent.

(c) No, Annex I of RTS 1 and RTS 2 defines RFQ systems as systems “where a quote or

quotes are provided in response to a request for quote submitted by one or more members or

participants. The quote is executable exclusively by the requesting member or participant.

The requesting member or participant may conclude a transaction by accepting the quote or

quotes provided to it on request”. Therefore, the definition does not foresee the possibility to

privately negotiate with one RFQ respondent to agree on the final div of the transaction. If

such a bilateral negotiation is necessary it should be considered as a separate trading

process outside the initial RFQ session.


