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Question
Do positions in C(10) instruments with an underlying which is not a commodity as defined in
Article 2(6) of Commission Delegated Regulation (EU) 2017/565 of 25 April 2016 need to be
reported?
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The various commodity derivative underlyings within the scope of the C(10) category shall be

treated consistently across all provisions concerning commodity derivatives in the MiFID

II/MiFIR framework.

The purpose of daily reporting is to monitor for potential breaches of position limits as Article

58(3) of MiFID II stipulates that daily position reporting shall enable monitoring of compliance

with Article 57(1) of MiFID II. Therefore, all those commodity derivatives contracts with

underlyings that are subject to the position limit regime as specified in Q&A 1277 and Q&A

1524 are also subject to position reporting.


