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Question
Consider a scenario where an Investment Firm A executes a reportable transaction through
an execution algorithm provided by another Investment Firm B .



a) How should field 59 (Execution within firm) of RTS 22 be reported when Investment Firm
A uses the execution algorithm provided by Investment Firm B?
b) Would Investment Firm A’s reporting differ if Firm B was not a MiFID II Investment Firm
and therefore did not have the obligation to report this transaction under Art. 26 MiFIR?
c) Where Investment Firm B is using Investment Firm A’s membership to access the market,
is Investment Firm B executing the transaction and does Investment Firm B have to
transaction report?
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(a) The reporting obligations are the same as where Investment Firm A decides to send an

order for execution to Investment Firm B. Investment Firm A should populate field 59 with the

person or algorithm identifier within their firm that is primarily responsible for using

Investment Firm B’s algorithm. Investment Firm A shall not populate a code for Investment

Firm B’s algo, only its own information.

The scenario is:

IF A ? IF B (algorithm) ? CCP (Trading Venue or Investment Firm)

Assuming that Investment Firm A is buying an instrument and dealing on own account

trading capacity, and Investment Firm B is acting in “any other” trading capacity, the

respective reports should be completed as follows:

N Field Investment Firm A’s report
Investment Firm B’s

report

4 Executing entity
identification code {LEI} of Investment Firm A {LEI} of Investment Firm B



N Field Investment Firm A’s report
Investment Firm B’s

report

7 Buyer identification
code {LEI} of Investment Firm A {LEI} of Investment Firm A

16 Seller identification
code {LEI} of Investment Firm B {LEI} of CCP

29 Trading capacity ‘DEAL’ ‘AOTC’

59 Execution within firm Natural person’s ID or code of
algorithm within Investment Firm A

Code for Investment Firm B’s
execution algorithm

 

(b) No. Investment Firm A’s reporting is the same as specified in a).

(c) Yes. Investment Firm B is conducting the activity of executing a client order according to

Art. 3 of RTS 22[1]. The scenario is:

IF A ? IF B (algorithm) ? IF A (membership) ? CCP (Trading Venue)

Assuming that both Investment Firm A is buying an instrument and dealing on own account,

and the subsequent steps in Investment Firm B and A are in “any other” trading capacity, the

respective reports should be completed as follows:

N Field IF A’s report 1 IF B’s report
IF A’s report

2

4 Executing entity
identification code {LEI} of Investment Firm A {LEI} of Investment

Firm B

{LEI} of
Investment Firm

A

7 Buyer identification
code {LEI} of Investment  Firm A {LEI} of Investment

Firm A

{LEI} of
Investment Firm

B

16 Seller identification
code {LEI} of Investment Firm B {LEI} of Investment

Firm A {LEI} of CCP

29 Trading capacity ‘DEAL’ ‘AOTC’ ‘AOTC’

59 Execution within
firm

Natural person’s ID or code
of algorithm within
Investment Firm A

Code for Investment
Firm B’s execution

algorithm
‘NORE’

 

In order to match Investment Firm B’s reports and reflect its involvement in more than one

part of ‘the chain’, Investment Firm A has to submit two reports:



one for its trade as a client with Investment Firm B (Report 1). 

one for its market-side trade with the Central Counterparty or another Investment Firm

(Report 2).

[1] Commission Delegated Regulation (EU) 2017/590.


