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Question
Are credit ratings, rating outlooks and information relating thereto, pursuant to article 10(2a)
of Regulation No 1060/2009, presumed to be inside information until disclosure to the public,
or should a case-by-case assessment of the conditions in Article 7 of Regulation (EU) No
596/2014 be anyhow carried out?
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Original language

Credit ratings, rating outlooks and information relating thereto are presumed to be inside

information until disclosure to the public.

Article 10(2a) of Regulation No. 1060/2009 (Credit Rating Agencies Regulation or “CRAR”)

provides that “Until disclosure to the public of credit ratings, rating outlooks and information

relating thereto, they shall be deemed to be inside information, as defined in and in

accordance with Directive 2003/6/EC”1. As a consequence of the presumption set out in

article 10(2a) of CRAR, for “credit ratings, rating outlooks and information relating thereto”,

the assessment of the conditions laid down in Article 7(1)(a) of MAR is not required and

those ratings should always be treated as inside information.

 

[1] Directive 2003/6/EC was repealed by Regulation (EU) No 596/2014 (Market Abuse

Regulation or “MAR”), and references to the provisions contained therein are to be read as

references to MAR according to the correlation table provided in Annex II of MAR.

 

Disclaimer:

Answer provided by the European Commission in accordance with Article 16b(5) of the

ESMA Regulation.

The answers clarify provisions already contained in the applicable legislation. They do not

extend in any way the rights and obligations deriving from such legislation nor do they

introduce any additional requirements for the concerned operators and competent authorities.

The answers are merely intended to assist natural or legal persons, including competent

authorities and Union institutions and bodies in clarifying the application or implementation of

the relevant legal provisions. Only the Court of Justice of the European Union is competent to



authoritatively interpret Union law. The views expressed in the internal Commission Decision

cannot prejudge the position that the European Commission might take before the Union and

national courts.


