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Subject Matter
Original Lender RREL79; RREL80; RREL81; CREL179; CREL180; CREL181; CRPL96;
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Question
How should the term “Original Lender” be understood for the purposes of the fields referring
to the original lender?



ESMA Answer

15-11-2019

Original language

[ESMA 33-128-563 Securitisation Q&A, Q&A 5.1.20]

The definition of original lender applicable to these fields is laid down in Article 2(20) of the

Securitisation Regulation: (20) ‘original lender’ means an entity which, itself or through

related entities, directly or indirectly, concluded the original agreement which created the

obligations or potential obligations of the debtor or potential debtor giving rise to the

exposures being securitised.

A firm which purchases a third party’s exposures on its own account and then securitises

them is not the original lender of those exposures for the purposes of these fields.


