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Question

(a) Which are the participants’ competent authorities responsible for the supervision of the
participants of the CSD that are established in the three Member States with the largest
settlement values in the CSD’s securities settlement system pursuant to Article 55(4)(e) of
CSDR?




(b) How should the values referred to in Article 54(5) of CSDR be calculated?

(c) Article 55(4)(e) of CSDR requires the competent authority of a CSD to calculate the
settlement values of each participant of that CSD over a one-year period and to aggregate
them by Member State in order to identify the top three Member States. How should those
settlement values be determined?
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(@) In order to determine which authorities should be involved under Article 55(4)(e) of
CSDR, a CSD’s NCA should first identify the three relevant Member States for this purpose
and then identify the competent authorities of the participant in each of these Member States.

To identify the three relevant Member States, a CSD’s NCA should (i) calculate the
aggregate settlement values in each of the CSD'’s securities settlement system of each and
every participant over a one-year period, (iif) aggregate such values by Member State and
(iif) determine which are the top three Member States.

The authorities referred to in Article 55(4)(e) of CSDR will be the competent authorities of the
participants located in these top three Member States. Where more than one competent
authority is established for the relevant participant, they can all be entitled to receive the
relevant information and issue reason opinions.



(b) For the purposes of Article 54(5) of CSDR, the total value of cash settlement through
accounts opened with credit institutions, and the total value of all securities transactions
against cash settled in the books of the CSD over a one-year period should be determined by
taking into account the settlement instructions that are eligible to be included in the
calculations of the indicators for the determination of the most relevant currencies pursuant to
Article 12(1)(b) of CSDR, having regard to the ESMA Guidelines on the process for
calculation of the indicators to determine the most relevant currencies in which settlement
takes place.

In addition to the principles specified in the ESMA Guidelines mentioned above, cash
distributions (e.g. cash dividend, interest payment) should be included for the purposes of
Article 54(5) of CSDR, given that the objective of Article 54(5) is to manage risks that are
related to a CSD designating a credit institution for the provision of banking-type ancillary
services.

If a CSD seeks to designate a credit institution to provide any banking-type ancillary services
from within a separate legal entity, for the authorisation of the CSD under CSDR, the values
to be used should be those covering one year up to the month prior to the submission of the
authorisation request. For the following years after the authorisation of the CSD, the values to
be used should be those covering each calendar year.

(c) For the purposes of Article 55(4)(e) of CSDR, the settlement values of a participant in
the securities settlement system of a CSD should be determined by considering all and only
the settlement instructions of that participant that are eligible to be included in the
calculations of the indicators for the determination of the most relevant currencies pursuant to
Article 12(1)(b) of CSDR, having regard to the ESMA Guidelines on the process for
calculation of the indicators to determine the most relevant currencies in which settlement
takes place.



For the authorisation of a CSD under CSDR, the values to be used should be those covering
one year up to the month prior to the submission of the authorisation request. For the
following years after the authorisation of a CSD, the values to be used should be those

covering each calendar year.



