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Question

(a) Article 36 of the RTS on Settlement Discipline provides that “the extension period... shall
be increased from four to seven business days for all financial instruments other than shares
that have a liquid market.” As the liquidity classification of a share could potentially change
between the trade date and the intended settlement date and over the lifecycle of an




unsettled transaction, on which date should participants determine whether a share is
deemed to have a liquid market or not?

(b) According to Articles 26, 27(1), 28, 29(1), 30 and 31(1) of the RTS on Settlement
Discipline, a buy-in process should be initiated “on the business day following the expiry of
the extension period”. By when, on the business day following the extension period, should
the buy-in process be started by the party in charge of it?
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(a) The length of the extension period should be determined based on the liquidity
classification of the share as of the intended settlement date of the transaction.

(b) Article 2(1)(14) of CSDR refers to the definition of “business day” that is provided in point
(n) of Article 2 of SFD: it “shall cover both day and night-time settlement and shall
encompass all events happening during the business cycle of a system”. For the purposes of
conducting a buy in process, the relevant system is the securities settlement system where
the settlement fail occurred. Therefore, should the buy-in process be considered effective
according to Article 22 of the RTS on Settlement Discipline, the party in charge of the buy-in
should initiate the process (i.e. check if a buy-in is possible and, if it is the case, launch an
auction or appoint a buy-in agent, as the case may be) at any time during the business day
(as defined in the rules of the securities settlement system where the settlement fail
occurred) following the expiry of the extension period, and not necessarily at the start of that
business day.



