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Depositaries as counterparties in a transaction of assets that they hold in custody

Question

According to Article 22(7) of the UCITS Directive the depositary (or any third party to which
the custody function has been delegated) shall not reuse the assets they hold in custody for
their own account. Does this provision imply that a depositary (or a delegated third party)
should never act as counterparties in a transaction of assets that they hold in custody




(including, but not limited to, transfer, pledge, sale and lending of those assets)?
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Original language

[ESMA 34-43-392 UCITS Q&A, section 10, Q&A 1]

No. A depositary (or a delegated third party) should be able to act as counterparties in a
transaction of assets that they hold in custody, provided that (i) the four conditions under
Article 22(7)(a) to (d) of the UCITS Directive are complied with, and (ii) conflicts of interest
are properly managed and (iii) the transaction is conducted on an arm-length basis.



