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Level 1 Regulation
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2009/65/EC

Topic
UCITS global exposure

Subject Matter
Impact of EMIR on UCITS - Valuation of OTC derivatives

Question

For OTC financial derivative transactions that are centrally cleared and subject to the
reporting obligation of EMIR, can UCITS management companies rely on the valuation
provided by the central counterparty (CCP)?
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Original language

[ESMA 34-43-392 UCITS Q&A, section 6, Q&A 1]

No. The UCITS framework requires UCITS management companies to have in place a
process for accurate and independent verification of the value of the OTC financial derivative
transactions, even if they are centrally cleared. The valuation provided by the CCP can only
serve as a point of reference for the verification performed by the UCITS management
company. Nevertheless, the UCITS management company should be able to justify any
deviation from the valuation provided by the CCP.



