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Question
Paragraph 61 of the guidelines recommends that financial indices in which UCITS invest
should be subject to independent valuation. Does this mean that UCITS should not invest in
financial indices for which the valuation is performed by the index provider itself?
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[ESMA 34-43-392 UCITS Q&A, section 3, Q&A 7h]

No. If the valuation is performed by an entity independent from the index provider, the

criterion of independent valuation is considered to be fulfilled. However, UCITS can invest in

financial indices for which the valuation is performed by the index provider, insofar as the unit

in charge of the valuation of the index is functionally independent from the unit responsible

for the design of the index and the UCITS itself carries out its own due diligence. Also, the

remuneration of the staff responsible for the valuation of the index should not be linked to the

performance of the financial index.


