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Question

Acceptable minor non-monetary benefits are defined in paragraph 3 Article 12 of the MIFID Il
Delegated Directive in respect of portfolio management and independent investment advice.
Should investment firms consider such definition is also applicable to investment or ancillary
services other than portfolio management and independent investment advice?
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[ESMA 35-43-439 Investor protection Inducements Q&A 7]

Yes, in ESMA'’s view, acceptable minor non-monetary benefits should have the same
meaning, defined in paragraph 3 Article 12 of the MiFID Il Delegated Directive, irrespective of
the investment or ancillary service provided. In particular, according to the penultimate
indent of such paragraph, “acceptable minor non-monetary benefits shall be reasonable and
proportionate and of such a scale that they are unlikely to influence the investment firm's
behaviour in any way that is detrimental to the interests of the relevant client”.

With regard to disclosure, it is reminded that - in accordance with Article 11(5) (a), to which
Article 12 cross refers - minor non-monetary benefits may be described in a generic way for
all services provided.



