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Question

Section Xl of the guidelines on financial derivative instruments refers to total return swaps or
other financial derivative instruments with similar characteristics. What types of instrument
are covered here?
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[ESMA 34-43-392 UCITS Q&A, section 3, Q&A 5b]

First of all, the purpose of paragraphs 36 and 37 is to clarify that total return swaps should be
treated like any other financial derivative instrument. This means that, in accordance with
Article 51(3) of the UCITS Directive, the UCITS’ investment portfolio as well as the final
exposure of the UCITS resulting from the investment in financial derivative instruments
should comply with the UCITS investment limits laid down in Articles 52, 53, 54, 55 and 56 of
the UCITS Directive.

As far as paragraph 36 is concerned, ESMA’s intention is to make sure that the guidelines
are not circumvented via the use of financial derivative instruments that are not total return
swaps but that have similar characteristics.



