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Question
When the UCITS ETF is open for direct redemptions, should UCITS management companies
arrange the redemptions directly with secondary market investor of the UCITS ETF?
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Original language

[ESMA 34-43-392 UCITS Q&A, section 3, Q&A 3b]

In most cases, UCITS ETFs do not have a direct relationship with secondary market

investors of UCITS ETFs. Therefore, UCITS management companies are not required to be

directly in contact with the secondary market investors of the UCITS ETF but should make

sure that appropriate processes are in place in order to allow direct redemptions when

needed. In this context, the reference to unit-holders in Article 92 of the UCITS Directive

should be understood as including secondary market investors of UCITS ETFs.


