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Question
If portfolio managers or receivers and transmitters of orders use different entities within a
single group to execute orders, should they list those entities separately, or aggregate them
and list the group parent as a single entry for the purposes of the RTS 28 report that it is
required to be published under Article 65(6) of the Delegated Regulation?
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Where portfolio managers or receivers and transmitters send orders for execution to different

brokers or entities within a common legal or corporate group, ESMA is of the view that, in line

with Article 65(6) of the Delegated Regulation, the annual report on the top five entities

chosen for execution should be provided at the level of the individual firm and not be

aggregated or consolidated at the group level.

Where an investment firm’s top five entities listed in the annual report are dominated by

individual brokers or entities from a single group, thereby potentially displacing other third

party brokers or entities that it uses on a regular basis, then, in these circumstances, the

investment firm could consider providing additional information on these other third-party

brokers or entities chosen for execution that is deems relevant to its order execution

practices, so as to provide a complete picture of the various entities it selects for execution

services (in line with Recital 15 of RTS 28).


