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Question
In case the authorised AIFM has delegated the portfolio management function to different
delegated portfolio managers, would it be admissible to pay a performance fee to those
delegated portfolio managers who have overperformed during the performance reference
period, despite a global underperformance of the fund during the same performance
reference period?
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[ESMA 34-32-352 AIFMD Q&A, Section 15, 7]

No. Based on paragraph 37 of the guidelines, performance fees:

should be paid only where positive performance has been accrued during the

performance reference period;

could be paid in case the fund has overperformed the reference benchmark but had a

negative performance.

The above also applies in case of delegation by the authorised AIFM to different delegated

portfolio managers. Therefore, in case of a global underperformance of the fund,

performance fees should not be paid to those delegated portfolio managers who have

overperformed.


