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Question
An issuer, following Article 2(m)(ii) of the PR, chooses as home Member State for the
approval of its base prospectus a Member State different than that where it has its registered
office. Is the base prospectus approved by the competent authority of the chosen home
Member State valid to make offers and/or admissions to trading exclusively in countries
different than the home (i.e. no offer or admission is made in the home)? For example: an
issuer that has its registered office in Finland, following Article 2(m)(ii), chooses Cyprus as
Home Member State for the approval of its base prospectus. Is the base prospectus
approved by Cyprus valid to make offers and/or admissions to trading exclusively in
countries different than Cyprus (i.e. no offer or admission is made in Cyprus)?
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Answer provided by the European Commission in accordance with Article 16b(5) of

the ESMA Regulation

Article 2(m)(ii) of the Prospectus Regulation[1] allows, for certain types of non-equity

securities, to choose the home Member State amongst the Member State where the issuer

has its registered office, or where the securities were or are to be admitted to trading on a

regulated market or where the securities are offered to the public, at the choice of the issuer,

the offeror or the person asking for admission to trading on a regulated market. In the case of

a base prospectus, the issuer should have a reasonable expectation to make an issue under

the programme which will be admitted to trading or offered to the public in the home Member

State that it has chosen (in the example, Cyprus) and it must do so within the 12 months of

validity of the base prospectus. Once a base prospectus has been approved, it is valid for all

issues made under it irrespective whether such issues will be admitted to trading or offered to

the public in the home Member State. However, if the issuer fails to do at least one offer or

admission to trading in the chosen home Member State during the 12 months validity of the

base prospectus, the issuer will not be in compliance with Article 2(m)(ii) and the competent

authorities of the home and host Member States may take appropriate action (for example,

sanctions in accordance with Article 38 of the Prospectus Regulation as implemented into

their national legislation).

Disclaimer:

The answers clarify provisions already contained in the applicable legislation. They do not extend in any
way the rights and obligations deriving from such legislation nor do they introduce any additional
requirements for the concerned operators and competent authorities. The answers are merely intended
to assist natural or legal persons, including competent authorities and Union institutions and bodies in
clarifying the application or implementation of the relevant legal provisions. Only the Court of Justice of
the European Union is competent to authoritatively interpret Union law. The views expressed in the
internal Commission Decision cannot prejudge the position that the European Commission might take



before the Union and national courts.

[1] Regulation (EU) 2017/1129 of the European Parliament and of the Council on of 14 June 2017 on the
prospectus to be published when securities are offered to the public or admitted to trading on a regulated
market, and repealing Directive 2003/71/EC (OJ L 168, 30.6.2017, p. 12).


