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Question
In case the authorised management company has delegated the portfolio management
function to different delegated portfolio managers, would it be admissible to pay a
performance fee to those delegated portfolio managers who have overperformed during the
performance reference period, despite a global underperformance of the fund during the
same performance reference period?
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[ESMA 34-43-392 UCITS Q&A, Section 11, 5a]

No. Based on paragraph 37 of the guidelines, performance fees:

should be paid only where positive performance has been accrued during the

performance reference period;

could be paid in case the fund has overperformed the reference benchmark but had a

negative performance.

The above also applies in case of delegation by the authorised management company to

different delegated portfolio managers. Therefore, in case of a global underperformance of

the fund, performance fees should not be paid to those delegated portfolio managers who

have overperformed.


