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Question
Paragraphs 40) and 41) of the Guidelines on performance fees recommend that the length of
the performance reference period (if this is shorter than the whole life of the fund) should be
set equal to at least 5 years. How should the performance reference period be set for the first
time in light of the application date of the guidelines?
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Managers of any funds already compliant with paragraphs 40)[1] and 41)[2] of the Guidelines

on performance fees before the application date of the guidelines should look at the past 5

years/whole life of the fund for the purpose of setting the performance reference period[3]

 (i.e. they should not reset the performance reference period after the application date of the

guidelines).

In all the other cases, managers should apply the performance reference period starting from

the beginning of the financial year following 6 months from the application date of the

Guidelines (i.e. the performance reference period should start at the beginning of the

financial year following 5 July 2021; by way of example, if the financial year of the fund starts

on 1 September 2021, the period 1 September 2021 – 1 September 2022 should be

considered as the first year of the performance reference period).

 

[1] Paragraph 40) of the Guidelines on performance fees states that “In case the fund

employs a performance fee model based on a benchmark index, it should be ensured that

any underperformance of the fund compared to the benchmark is clawed back before any

performance fee becomes payable. To this purpose, the length of the performance reference

period, if this is shorter than the whole life of the fund, should be set equal to at least 5

years.”



[2] Paragraph 41) of the Guidelines on performance fees states that “Where a fund utilises a

HWM model, a performance fee should be payable only where, during the performance

reference period, the new HWM exceeds the last HWM. The starting point to be considered

in the calculations should be the initial offering price per share. For the HWM model, in case

the performance reference period is shorter than the whole life of the fund, the performance

reference period should be set equal to at least five years on a rolling basis. In this case,

performance fee may only be claimed if the outperformance exceeds any underperformances

during the previous five years and performance fees should not crystallise more than once a

year”.

[3] This is defined as “the time horizon over which the performance is measured and

compared with that of the reference indicator, at the end of which the mechanism for the

compensation for past underperformance (or negative performance) can be reset”.


