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Question
Where a UCITS has a hedged share class in a different currency, should unrealised FX
profits and losses be counted towards the NAV of the hedged share class and accordingly be
taken into account when calculating the counterparty risk limit of Article 52(1) of the UCITS
Directive?
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[ESMA 34-43-392 UCITS Q&A, Section 1, 5d]

FX forward are OTC instruments. This means that when UCITS invest in this type of

instruments for currency hedging purposes in a share class they should comply with the

counterparty risks limits laid down in Article 52(1) of the UCITS Directive in respect to the

NAV of the share class as provided in paragraph 26a of the ESMA’s Opinion on share

classes[1]. Therefore, unrealised FX profits and losses should be counted towards the NAV

of the hedged share class of the UCITS and taken into account when calculating the

counterparty risk limits of Article 52(1) of the UCITS Directive in respect to the NAV of the

hedged share class.

 

[1] See ESMA’s Opinion on share classes (ESMA34-43-296)

https://www.esma.europa.eu/sites/default/files/library/opinion_on_ucits_share_classes.pdf

