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Question




In the context of buy-back programmes under Article 5(1) of MAR, which transactions should
be included in the average daily volume for the purpose of the calculation of the 25% limit
foreseen in Article 3(3) of CDR 2016/10527? Should that include the total volume traded on-
venue or should transactions executed under a pre-trade transparency waiver be excluded?
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12-09-2024

Original language

Answer provided by the European Commission in accordance with Article 16b(5) of
the ESMA Regulation

Recital 4 of Commission Delegated Regulation (CDR) 2016/1052 clarifies that negotiated
transactions that do not contribute to price formation, can be used for the purpose of a buy-
back programme and should benefit from the exemption subject to compliance with the
relevant conditions, notably the conditions regarding the purchase price and the permissible
daily volume limit.

However, the CDR 2016/1052 does not provide clarification whether negotiated transactions
should be included in the calculation of the average daily volume of the shares on the trading
venue indicated in Article 3(3) CDR. Including transactions executed under a pre-trade
transparency waiver, such as Large-in-Scale trades might represent a significant proportion
of the trading activity and would lead to high average daily volumes. Therefore, their inclusion
could dilute the effectiveness of the 25% limit, which could weaken the objective of the
provision which is to prevent market abuse.

Considering the exceptional nature of exemption, the calculation of the average daily volume
should be strictly interpreted (i.e. the denominator of the ratio) and include only the volumes
which are not executed under a pre-trade transparency waiver. Such approach is also
consistent with the spirit of the condition relating to the purchase price, which according to
Article 3(2), only takes into account independent trades and purchases and which disregards




negotiated transactions.

In line with the overall MAR objectives “to preserve market integrity” (recital 4 MAR) and
therefore to prevent that the price is manipulated through a high volume of buy-back
transactions in the order book, it is thus appropriate to exclude in the average daily volume
those transactions that are executed under a pre-trade transparency waiver.
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