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Question
Is the ancillary activity exemption under Article 2(1)(j)(ii) of MiFID II available to persons
whose main business is the execution of client orders in physically settled wholesale energy
products traded on an organised trading facility (C6 carve-out products)?



ESMA Answer

05-03-2024

Original language

Answer provided by the European Commission in accordance with Article 16b(5) of

the ESMA Regulation

No. The main business of a person seeking to operate under the ancillary activity exemption

in accordance with Article 2(1)(j) of MiFID II must be a commercial activity based on, or

involving, commodities. A person whose main business is the trading of C6 carve-out

products is therefore not eligible to the ancillary activity exemption and cannot provide

investment services in commodity derivatives, emission allowances or derivatives thereof to

the clients of its main business without being authorised as an investment firm.

The answers clarify provisions already contained in the applicable legislation. They do

not extend in any way the rights and obligations deriving from such legislation nor do

they introduce any additional requirements for the concerned operators and

competent authorities. The answers are merely intended to assist natural or legal

persons, including competent authorities and Union institutions and bodies in

clarifying the application or implementation of the relevant legal provisions. Only the

Court of Justice of the European Union is competent to authoritatively interpret Union

law. The views expressed in the internal Commission Decision cannot prejudge the

position that the European Commission might take before the Union and national

courts


