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Subject Matter
Application of the exemptions to Title IV of EMIR (old CCP question 19 dated 11/02/2014)

Question



Do the obligations on CCPs and their clearing members under Title IV of EMIR apply in
respect of clearing members which are exempt entities under Articles 1(4) and (5) of EMIR?

ESMA Answer

11-02-2014

Original language

The exemption in Articles 1(4) and (5) of EMIR do not extend beyond the requirements which

would otherwise be directly applicable to exempt entities, i.e. clearing, risk mitigation and

reporting obligations under (4), and clearing and risk mitigation obligations under (5). In

particular, the exemption does not extend to indirect requirements which are placed on

exempt entities, or to requirements which apply directly to third party entities, for example the

exemption does not suspend the risk management obligations imposed on CCPs under Title

IV of EMIR where the CCP admits exempt entities as clearing members.


