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Subject Matter



Organisational requirements (old CCP question 13 dated 21/05/2014)

Question
a) Article 3(3) of Commission Delegated Regulation No 2013/153 requires a CCP to ensure
that the functions of the chief risk officer, chief compliance officer and chief technology officer
are carried out by different individuals and provides that these positions shall be held by
employees of the CCP entrusted with the exclusive responsibility of performing these
functions. Can these officers have other duties in addition to taking responsibility for the risk,
compliance and technology functions respectively?

b) Pursuant to Article 3(2) of RTS 153/2013, a CCP shall not share its staff with other group
entities, unless under the terms of an outsourcing arrangement in accordance with Article 35
of EMIR. Does the term “staff” extend to the senior management of the CCP (for example the
chief executive officer of the CCP) or is it limited to those individuals with clerical or
administrative roles

ESMA Answer

21-05-2014

Original language

(a) Recital 13 of Commission Delegated Regulation No 2013/153 explains that the rationale

for requiring CCPs to have at least a chief risk, chief compliance and chief technology officer

is to ensure that CCPs operate with the necessary level of human resources, are

accountable for the performance of their activities, and provide competent authorities with

relevant contact points.

The reference to “exclusive responsibility” in Article 3(3) of Commission Delegated

Regulation No 2013/153 should be read in light of this recital. In particular, “exclusive

responsibility” pertains to the fact that one single individual should have sole responsibility for

the function of risk, another distinct individual should have sole responsibility for the function

of compliance and a third distinct individual should have sole responsibility for the function of

technology. “Exclusive responsibility” does not require that these individuals only undertake



duties pertaining to their role as the chief risk, compliance or technology officer.

However, it should be carefully considered before these individuals take on any duties

outside of the scope of the risk, compliance or technology functions to ensure that the

individual is indeed appropriately dedicated to the function for which they are responsible.

 

b) In line with other European legislation, the term “staff” encompasses any person working

for the CCP who is directly engaged in the services or activities which the CCP is authorised

to provide or perform, and any natural person directly managing or supervising such persons.

In particular, the Chief Executive Officer, although being a member of the board, is directly

managing the CCP and therefore the provisions applicable to the staff should apply to the

Chief Executive Officer.

Where a CCP maintains a two-tiered board system, the term “staff” does not encompass the

members of the supervisory board.


