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Outsourcing (old CCP question 10 dated 4/06/2013)

Question
According to Article 11(1) of Commission Delegated Regulation (EU) No 153/2013 ‘a CCP
shall establish and maintain an internal audit function which is separate and independent
from the other functions and activities …’. Is it allowed by the CCP to outsource an internal
audit function according to Article 35 of EMIR?

ESMA Answer

04-06-2013

Original language

A CCP might outsource its internal audit function where the requirements of Article 35 of

EMIR are met. Internal Audit should be considered a “major activity linked to risk

management” in the language of EMIR Article 35(1), so outsourcing this would require the

specific approval of the competent authority. In addition, EMIR establishes a number of

specific requirements for the internal audit function which would need to be met under any

outsourcing arrangement. In particular, Article 7(6) of Regulation (EU) No. 153/2013, requires

that a CCP have clear and direct reporting lines between the internal audit function and the

board and senior management of the CCP. Article 11(3) of Regulation (EU) No. 153/2013

also requires a CCP's internal audit function have the necessary access to information in

order to review all of the CCP’s activities and operations, processes and systems, including

outsourced activities. Both of these requirements would need to be carefully considered and

respected where a CCP sought to outsource its internal audit function.


