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Segregation and portability (old CCP question 8 dated 31/03/2015)

Question
Article 39(3) of EMIR states that: “A CCP shall offer to keep separate records and accounts
enabling each clearing member to distinguish in accounts with the CCP the assets and
positions held for the account of a client from those held for the account of other clients
(‘individual client segregation’)”. Article 39(10) of EMIR states that “Assets refer to collateral
held to cover positions and include the right to the transfer of assets equivalent to that
collateral or the proceeds of the realisation of any collateral...”.

(a) Under Article 39(6) of EMIR, what is the definition of client requirement and excess
margin? Will clearing members be obliged to post this margin directly at the CCP?
Additionally, how should a clearing member allocate excess margin over various CCPs it is
linked to?

(b) Does EMIR allow CCPs to offer unsegregated accounts in which the assets and positions
of clearing members are not segregated from those held for the accounts of the clearing
member's clients?

(c) At what time do clearing members have to comply with requirements on segregation and
portability under Article 39 of EMIR?

(d) May a CCP meet the requirements of Article 39(3) of EMIR by identifying only the value
of collateral due to a client; or is it necessary to identify the specific assets due to a client?

(e) Under Article 39(3) of EMIR, the requirement for individual segregation is a requirement
that the CCP offer to keep separate records and accounts enabling each clearing member to
distinguish in accounts with the CCP, the assets and positions held for the account of a client
from those held for the account of other clients. Does individual client segregation require:

1. That assets be segregated at the level of the security settlement system (for financial
instruments) or at the level of the central bank (for cash) or at the level of the authorised
financial institution (where alternative highly secured arrangements are permitted)?
2. That payments associated with the positions of an individually segregated client (i.e.
variation margin payments, premium payments, etc.) be recorded in the separate records
and accounts maintained for the individually segregated client at the CCP?

(f) Article 39.9(c) of EMIR provides that assets covering the positions recorded in an account
shall
not be exposed to losses connected to positions recorded in another account.

1.Can a CCP apply surpluses in a clearing member’s house account to an omnibus client
account or an individually segregated client account?
2. Can a CCP, with a clearing member’s permission, use the clearing member’s own assets



(i.e. assets that were not posted by a client of the clearing member) to support the
registration of client trades?

(g) Are CCPs expected to allow each clearing member to operate more than one house or
omnibus client account under Article 39 of EMIR?

(h) Are CCPs required to provide segregated accounts for indirect clients?

(i) Are non-EU clearing members of EU CCPs providing services to clients subject to the
segregation requirements in Article 39?

(j) Are EU clearing members of non-EU CCPs required to comply with Article 39 when
offering client clearing on non-EU CCPs?

(k) Under Article 39(6) of EMIR, are clearing members obliged to post excess margin directly
at the CCP if the collateral provided by the client is not eligible at the CCP? What if the
margins collected by clients are in the form of a bank guarantee in favour of the clearing
member?

(l) Can a CCP have a provision in its rules and/or operating procedures under which the CCP
can, if so requested by a clearing member, transfer the positions and assets held for the
account of a defaulted client of that clearing member from the segregated account holding
those positions and assets into the house account of the clearing member to facilitate the
management of the client default by the clearing member?

(m) Can a participant of a trading venue which is also a clearing member of the relevant CCP
deny its clients the protections established under Article 39 of EMIR where it executes trades
on behalf of its clients and subsequently clears those trades with the relevant CCP?

(n) If a CCP automatically pays variation margins in respect of an individually segregated
client account to the clearing member each day (auto repay), is the clearing member
required to return the collateral to the client?
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(a) The terms ‘client requirement’ and ‘excess margin’ are not defined in EMIR. However,

Article 39(6) of EMIR is clear that for individually segregated clients, any margin called from a

client, which is over and above the amount called by the CCP to cover the positions of that

client, must be posted to the CCP. The current practice of clearing members calling excess

margin and retaining it is not permitted under EMIR for clients opting for individual

segregation. Where a clearing member has collected additional margin in respect of

particular client positions that has opted for individual client segregation, the excess margin

should be passed to the CCP that clears those positions.

In the case where the relevant positions are with multiple CCPs, clearing members should

ensure that the approach taken is made transparent to clients and where the clients opted for

individual segregation, they will need to agree on the allocation of the excess margins to the

different CCPs.

In the case where an individually segregated client has provided some assets to the clearing

member that are not related to clearing activities at the CCP, then those assets do not have

to be posted to the CCP if:

- the clearing member and the client have contractually agreed so in advance, and

- the assets are not dedicated to cover the current positions with the CCP and are clearly

identified as such.

The two conditions above should be supported by appropriate documentation.

 

(b) No, EMIR does not allow the use of unsegregated accounts. Article 39(2) and 39(3) of

EMIR provide that CCPs must offer both 'individual client segregation' and 'omnibus client

segregation' (these terms being defined in Articles 39(2) and 39(3) of EMIR). While CCPs

might offer other levels of protection in addition to individual client segregation and omnibus

client segregation (e.g. an omnibus gross margin client model), omnibus client segregation is

the minimum level of client protection that can be used under EMIR.

This is because Article 39(4) of EMIR requires that a clearing member distinguish, in

accounts with the CCP, the clearing member's own assets and positions from those assets

and positions held for the accounts of the clearing member's clients. Article 39(9) of EMIR



includes further criteria which must be met by the accounts held by a clearing member with a

CCP. These provisions are not compatible with the use of unsegregated accounts.

 

(c) The requirements on clearing members that are established in EMIR (e.g. those in

Articles 38 and 39 of EMIR) apply to clearing members of all CCPs established in the

European Union. These obligations therefore come into force at and should be met by the

time that the CCP is authorised under EMIR.

 

(d) In the case of a default of a clearing member, Article 48(6) of EMIR requires that a CCP’s

model of individual segregation provides for the transfer of the assets and positions held for

the account of an individually segregated client to another clearing member or provides for

the CCP to actively manage its risks in relation to those positions, including liquidating the

assets and positions. Where the transfer of the assets and positions held for the account of

an individually segregated client to another clearing member does not take place then,

pursuant to Article 39(9) of EMIR, the CCP’s model of individual segregation should ensure

that the assets recorded in the individually segregated account are not exposed to losses

connected to positions recorded in another account. Accordingly it is not sufficient that the

account at the CCP identifies only the value due to the account of the client. It must identify

the specific assets (e.g. the particular or equivalent securities) due to the account of the

client.

Alternative approaches to segregation that identify only the value due to the accounts of the

clients (while recording the assets provided for the account overall) may be offered in

addition, provided they meet the relevant requirements of Article 39 of EMIR, but they do not

meet the requirement to offer individual client segregation.

 

(e)(1) Individual segregation within the meaning of Article 39(3) of EMIR applies to assets

and positions held at CCP level. Hence, individual segregation does not have to be

necessarily reflected at the level of the security settlement system, central bank or alternative

highly secured arrangements with authorised financial institutions. However, it should be

noted that Article 47(5) requires that assets belonging to the CCP should be distinguished

from assets belonging to clearing members when deposited with a third party.



 

(e)(2) Article 14(3) of Commission Delegated Regulation (EU) No 153/2013 (RTS on CCPs)

requires that a CCP shall make, and keep updated, a record of the amounts of margins

called by the CCP and the corresponding amount actually posted by the clearing member

with respect to each individually segregated client account. Variation margin payments,

representing amounts of margins called by the CCP are therefore required to be recorded in

the separate records and accounts maintained for the individually segregated client at the

CCP. However, this requirement does not imply that payment instructions must be made for

every individually segregated account separately. CCPs may therefore issue one payment

instruction for multiple accounts at the same time, so long as they issue separate margin

calls for each account (house, omnibus client, individually segregated client account) and

correctly record these margin calls, and the payments which correspond to them, in the

records of each account.

 

(f)(1) The objective of the provisions in Article 39 of EMIR is to ensure that clients of clearing

members are granted a high level of protection (see Recital 64 of EMIR) . Furthermore,

Article 45 of EMIR provides that a CCP shall use the margins posted by a defaulting clearing

member prior to other financial resources when covering losses.

CCPs are therefore permitted to have rules and procedures which facilitate the use of surplus

margin on a defaulted clearing member’s house account (that would otherwise have been

payable by the CCP to the estate of the clearing member) to meet any obligation of the

clearing member in respect of losses on a client account of that clearing member.

For the avoidance of doubt, surplus margin on a client account of a defaulted clearing

member cannot be used to meet any losses on the defaulted clearing member’s house

account(s).

 

(f)(2) Articles 39(4) and 39(9)(a) of EMIR require that clearing members distinguish their own

assets in separate accounts at the CCP from those assets held for the account of their

clients.



Where a clearing member desires to use its own assets (i.e. assets that were not posted by a

client of the clearing member) to fulfil the margin requirements of the client account, then

such assets could be recorded in a client account at a CCP, however in doing so the assets

would be treated as assets held for the account of clients of the clearing member. This would

mean that upon a default of the clearing member, the assets would be exposed to losses

connected to the client account in which the assets were recorded and could no longer be

used to meet any losses on the defaulted clearing member’s house account(s).

 

(g) Article 39(2) of EMIR requires CCPs to offer to keep separate records and accounts (in

the plural) enabling each clearing member to distinguish in accounts (in the plural) with the

CCP the assets and positions of the clearing member from those held for the account of its

clients (‘omnibus client segregation’). Article 39(3) of EMIR requires that upon request CCPs

shall offer clearing members the possibility to open more accounts in their own name or for

the account of their clients. CCPs are therefore expected to offer clearing members the

possibility to open more than one omnibus client account, when requested to do so.

 

(h) Article 3(1) of RTS 149/2013 (RTS on OTC derivatives) requires a CCP to set up, on the

request of a clearing member, accounts to enable the assets and positions of the client to be

recorded separately from the assets and positions of the indirect clients of the client.

Accordingly, at the request of a clearing member, the CCP must, at a minimum, set up an

omnibus segregated account in which only the positions and assets of the indirect clients of a

client may be recorded. The CCP may also, at the request of a clearing member, set up

individually segregated accounts in which the positions and assets of indirect clients of a

client may be recorded, but there is no obligation to do so.

 

(i) Under Article 39(5), clearing members must offer their clients, at least, the choice between

omnibus client segregation and individual client segregation and inform them of the costs and

level of protection associated with each option. The references to clearing members in Article

39 are not limited to EU clearing members, so all clearing members of EU CCPs are required

to comply. Similarly, the references to clients in Article 39 are not limited to EU clients. CCPs

are expected to require all clearing members to comply with the relevant EMIR provisions



through their rules.

In the case that a third country insolvency regime applicable to a clearing member could

interfere with the provision of omnibus client segregation or individual client segregation,

including intrinsic client protections, in the manner set out in Articles 39 and 48, the clearing

member should offer its clients alternative possibilities that ensure those clients receive, at

least, the choice of omnibus client segregation and individual client segregation. Alternative

possibilities may include clearing solutions provided by an affiliate or other clearing member

of the CCP.

When, notwithstanding the alternatives offered, the client chooses to use the third country

clearing member and risks remain due to the third country insolvency regime, the clearing

member must disclose those risks in full to the client at the outset of the relationship, in

accordance with both Articles 39(5) and 39(7)).

 

(j) No but EU clearing members will only be allowed to be a clearing members of a non-EU

CCP which has been recognised as meeting equivalent requirements to EMIR under the

process set out in Article 25. This will include an assessment of the CCP’s segregation

arrangements.

 

(k) Where a client that has opted for individual client segregation provides a clearing member

with additional margin which is not eligible collateral at the CCP, then the clearing member

does not have an obligation to transform such additional margin into eligible collateral. The

CCP has no obligation to accommodate this collateral however the clearing member should

pass such additional margin to the CCP if the latter has the operational and technical means

to receive it. However, under no circumstances would such additional margin be eligible to

meet margin calls made by the CCP. 

Where the collateral provided by the client is a bank guarantee in favour of the clearing

member then the clearing member is not required to post to the CCP an amount of eligible

collateral equal to the value of the bank guarantee that exceeds the margin called from the

client by the clearing member.

 



(l) It is the responsibility of the clearing member to inform the CCP of the account to which

positions and assets held by the clearing member should be allocated. The contractual

arrangement between a clearing member and its client may provide for the positions and

assets held for the account of the client to be transferred to the house or proprietary account

of the clearing member in the event of a default of the client. Accordingly, there should be no

restriction on the ability of a CCP to transfer the positions and assets held for the account of

a defaulted client into the house account of the clearing member on instruction of that

clearing member, subject to that clearing member not being in default itself and in

accordance with any applicable valuation and other rules and/or operating procedures of the

CCP. This existence of such a process should be clearly disclosed by CCPs and clearing

members; for example, as required by Article 39(7) of EMIR and would need to be

compatible with the applicable insolvency law.

 

(m) No, even if the client does not have an explicit contractual relationship covering the

clearing of these trades. Article 2(1)(15) of EMIR provides that a ‘client’ is “an undertaking

with a contractual relationship with a clearing member of a CCP which enables that

undertaking to clear its transactions with that CCP”. Given that the trade is cleared by a CCP,

then the contractual relationship entered into by the client enables the clearing of the

transaction with the CCP. Therefore, even if the contractual arrangement governing the

provision of trading services does not explicitly cover the provision of clearing services by the

firm executing the trade on behalf of its client, the latter should be considered a client under

EMIR and should benefit from the client protections established therein.

 

(n) According to article 39(6) of EMIR, when a client opts for individual segregation any

margin in excess of the client’s requirement shall be posted to the CCP. As such, any excess

collateral allocated to an individually segregated account must either be maintained at the

CCP in accordance with article 39(6) or returned to the client. CCPs should offer clearing

members the possibility of holding excess margin allocated to an individually segregated

account at the CCP in that account (i.e. switching off auto repay), provided that the CCP can

hold the currency in which the cash variation margin is denominated overnight in compliance

with the CCP’s investment policy.



When variation margins are denominated in currencies that the CCP cannot hold overnight

(e.g. because it has no overnight investment facilities for such currencies - typically,

currencies not accepted for initial margins), consistent with CCP answer 8k, the CCP has no

obligation to accommodate these currencies and the clearing member is required to return

the collateral to the client, unless the latter , via a documented request, instructed the

clearing member to hold the client’s repaid variation margins in a non-clearing account

meeting the conditions in answer 8a.


