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Question
If shares are considered transferable securities, irrespective of the conditions of a
shareholders’ agreement restricting the transferability of those shares, should information in
relation to the agreement be incorporated in the prospectus?



ESMA Answer

27-07-2021

Original language

Answer provided by the European Commission in accordance with Article 16b(5) of

the ESMA Regulation

Yes. Commission Delegated Regulation (EU) 2019/980 [1] requires, in the prospectus for

equity or non-equity securities, information in relation to any restrictions on the transferability

of the securities (e.g. Annex 11, item 4.8) and, for equity securities only, information in

relation to lock-up agreements of selling securities holders (e.g. Annex 11, item 7.4). In the

Prospectus Regulation[2], the definition of securities[3] refers to transferable securities as

defined in MiFID II[4]. Where the shares are transferable securities, they fall under the

definition of equity securities set out in Article 2(b) of the Prospectus Regulation[5].

Disclaimer:

The answers clarify provisions already contained in the applicable legislation. They do not extend in any
way the rights and obligations deriving from such legislation nor do they introduce any additional
requirements for the concerned operators and competent authorities. The answers are merely intended
to assist natural or legal persons, including competent authorities and Union institutions and bodies in
clarifying the application or implementation of the relevant legal provisions. Only the Court of Justice of
the European Union is competent to authoritatively interpret Union law. The views expressed in the
internal Commission Decision cannot prejudge the position that the European Commission might take
before the Union and national courts.

[1] Commission Delegated Regulation (EU) 2019/980 of 14 March 2019 supplementing Regulation (EU)
2017/1129 of the European Parliament and of the Council as regards the format, content, scrutiny and
approval of the prospectus to be published when securities are offered to the public or admitted to
trading on a regulated market, and repealing Commission Regulation (EC) No 809/2004 (OJ L 166,
21.6.2019, p. 26).

[2] Regulation (EU) 2017/1129 of the European Parliament and of the Council on of 14 June 2017 on the
prospectus to be published when securities are offered to the public or admitted to trading on a regulated
market, and repealing Directive 2003/71/EC (OJ L 168, 30.6.2017, p. 12).



[3] Article 2(a) of the Prospectus Regulation.

[4] Ibid "[...] transferable securities as defined in point (44) of Article 4(1) of Directive 2014/65/EU with the
exception of money market instruments as defined in point (17) of Article 4(1) of Directive 2014/65/EU,
having a maturity of less than 12 months".

[5] "[…] shares and other transferable securities equivalent to shares in companies, as well as any other
type of transferable securities giving the right to acquire any of the aforementioned securities as a
consequence of their being converted or the rights conferred by them being exercised, provided that
securities of the latter type are issued by the issuer of the underlying shares or by an entity belonging to
the group of the said issuer”.


