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Level 1 Regulation
Regulation 2020/1503 - European crowdfunding service providers for business

Topic
Information to clients on topics other than costs and charges

Subject Matter
Investor protection and marketing communication

Question
Can an entity linked to a crowdfunding service provider by control as defined in point (35)(b)
of Article 4(1) of Directive 2014/65/EU take or have a participation in an offer on the
crowdfunding platforms managed by the crowdfunding service provider?
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(Published as Crowdfunding Q&A 5.15)

Yes, the provision set out in Article 8(1) only applies to the CSP. Entities linked to the

crowdfunding service provider can be accepted as investors in crowdfunding projects offered

on its platforms provided that the requirements set out in Article 8 of the ECSPR and

especially paragraphs (2), (3), (4), (5) and (6) are duly complied with. However, the provision

of Article 8(4) shall not be used a mean to circumvent the rule set out in Article 8(1). NCAs

will notably monitor that CSPs do not set up ad hoc entities for the purpose of circumventing

the prohibition of Article 8(1).


