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Question
Does a CSP need a separate authorisation in order to hold transferable securities or
admitted instruments for crowdfunding purposes offered on a crowdfunding platform, which



can be registered in a financial instruments account opened in the name of an investor or
which can be physically delivered to a custodian?
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(Published as Crowdfunding Q&A 3.3)

Yes, according to article 10(3) the holding of these instruments in custody requires a CSP to

hold an authorisation in accordance with either Directive 2013/36/EU or 2014/65/EU.

Alternatively, these instruments can be held in custody by a third party holding such

authorisation.

As indicated in Recital 28 of the ECSPR, the safekeeping of transferable securities or

admitted instruments for crowdfunding purposes that, in accordance with national law, are

only registered with the project owner or its agent or are held on an individually segregated

account that a client could open directly with a central securities depository shall be

considered equivalent to asset safekeeping by qualified custodians. In such case, in

accordance with Article 10(1) CSP shall clearly inform their clients about the safekeeping

services according to national law.


