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Subject Matter
Transitional provisions applicable to EU index providers starting to provide a benchmark
between 1 July 2016 and 31 December 2017 (ESMA70-145-114 Q&A 9.2)

Question

Where an EU index provider that was not providing a benchmark on 30 June 2016 starts to
provide benchmarks between 1 July 2016 and 31 December 2017, can these benchmarks be
used by supervised entities in the Union? Can the same index provider provide new
benchmarks after 1 January 2018 and before it is authorised or registered?




ESMA Answer

05-07-2017

Original language

Article 51(3) allows an EU index provider to continue to provide an existing benchmark which
may be used by supervised entities until 1 January 2020 or unless and until authorisation or
registration is refused.

ESMA considers that the term “existing benchmark” used in Article 51(3) should be
understood as “existing on or before 1 January 2018, in light of the fact that Article 51(3) will
be applicable as of 1 January 2018.

On this ground, ESMA'’s understanding of the transitional provisions in Article 51(3) is the
following: all benchmarks provided for the first time on or before 1 January 2018 by an EU
index provider can be used by a supervised entity until 1 January 2020 or until and unless the
authorisation or registration of the EU index provider is refused.

Therefore, if an EU index provider starts to provide benchmarks between 30 June 2016 and 1
January 2018, such benchmarks, including their updates and modifications, can be used by
supervised entities on and after 1 January 2018 (even if the authorisation or registration is
not yet granted) and until 1 January 2020 or until and unless the authorisation or registration
of the EU index provider is refused.

However, in the case that an EU index provider starts to provide benchmarks after 30 June
2016 and provides a new benchmark after 1 January 2018, supervised entities will not be
allowed to use such newly provided benchmark, unless the EU index provider obtains first
authorisation or registration.



